Positieve sociale effecten van wandelen
Wandelen heeft veel positieve effecten, ook voor je sociale leven. Eerder vertelde ik over de positieve effecten van wandelen voor het lichaam en de geest (https://www.minddrift.nl/inspiratie/4-positieve-brein-effecten-van-wandelen/). Wandelen zorgt ervoor dat stress afneemt en spieren en het brein zich ontspannen. Dat je er blijer en energieker van wordt. Dat er ruimte ontstaat waardoor je geïnspireerd raakt, creativiteit opborrelt en je meer focus hebt. Door de open aandacht tijdens wandelen is er meer rust en ruimte om verbinding te maken, zowel met de ander als met jezelf. Dat kan de sociale interactie versterken. Hoe zit dat, met de positieve sociale effecten van wandelen?
-
Verbinding maken met de ander
Doordat je lichaam en geest meer ontspannen zijn, ben je beter in staat om te luisteren naar het verhaal van de ander. Ben je minder bezig met je eigen verhaal en je eigen oordelen. Je kan je openstellen voor de woorden die de ander vertelt. Met nieuwsgierigheid vragen stellen. De omgeving verandert tijdens het lopen wat het perspectief verandert en verruimt. Zo kan ook het perspectief veranderen in het gesprek wat je samen voert. De creativiteit en oplossingsvermogen nemen toe en er kunnen nieuwe gezichtspunten en frisse ideeën ontstaan. Sinds de uitbraak van corona begin 2020 met alle werk gerelateerde en sociale beperkingen hebben veel mensen dit al toegepast. Zien we mensen al wandelend vergaderen met oortjes in en wandel-werkafspraken maken (waardoor we minder zitten wat weer gezonder is). Zien we vrienden, vriendinnen en families door parken, bossen en duinen struinen.
En toch, we vervallen makkelijk in oude patronen. En we vinden onszelf vele uren achter elkaar achter de computer en in online sessies die elkaar zonder pauze opvolgen. Het digitaal afspreken is zo makkelijk geworden, en efficiënt. Maar efficiënt is niet altijd leuk, gezond of zelfs nuttig. Het brein wordt suf en het lichaam vermoeid. Alle energie stroomt weg. Kom in de benen om de energie weer of steeds te laten stromen! Kijk in je agenda of je elke week een wandelafspraak kan maken. En als je veel digitaal en online werkt, misschien zelfs elke dag.
-
Verbinding maken met jezelf
Door te wandelen worden je lichaam en geest meer ontspannen, en voel je je energieker en minder gestrest. Net zoals je hierdoor beter naar het verhaal van de ander kan luisteren, kan je ook beter afstemmen op je eigen, innerlijke verhaal. Zie het als inchecken bij jezelf. Hoe gaat het eigenlijk met je? Wat staat er op de voorgrond in gedachten, plannen, herinneringen? Welke stemming of emoties merk je? En wat voel je in het lichaam? Door op een open, vriendelijke en nieuwsgierige manier naar je innerlijke leven te kijken, ontstaat ruimte en afstand. En kan je ontdekken wat voor jou belangrijk is, juist ook in de interactie met anderen, in je sociale leven.
Zeker in de zorg zijn zorgprofessionals afgestemd op de behoeften van de patiënt, cliënt, de ander. Het is net zo belangrijk om je bewust te zijn van je eigen behoeften en daar goed voor te zorgen. Met mildheid en compassie. Als je goed bent afgestemd op jezelf, sta je beter in je eigen kracht.
Van een wandeling kan je weer opladen. Je eigen batterij opladen die zo makkelijk leegloopt in onze prikkelrijke wereld. Zie het als een rustmoment op de dag, en gun jezelf dit.
The most beautiful things in the world cannot be seen or touched, they are felt with the heart (Antoine de Saint-Exupéry, de Kleine Prins)
Oefening wandelen in stilte
De uitnodiging is om de volgende wandeling die je maakt in stilte te lopen, zodat je met je aandacht bij het lopende lichaam kan zijn. Dus niet tegelijk praten, vergaderen of muziek luisteren. Je kan lopen zoals je normaal ook loopt, mogelijk iets langzamer, zonder haast.
Wees je bewust van de ademhaling. Waar voel je deze het best? En hoe verandert dit? Wees je vervolgens bewust van bewegende armen en benen, van spieren en van gevoelens en sensaties in het lichaam. Heb je er een mening over? Wat verandert er tijdens het lopen? Luister naar de geluiden om je heen. Wat valt op?
Je zal zeker merken dat je wordt afgeleid door gedachten, herinneringen en plannen. Dat je wordt meegenomen in een verhaal. Weet dat dit heel normaal is. Richt je aandacht gewoon weer op de adem, het lichaam of geluiden.
Als je zo een tijd in stilte gelopen hebt, kan je merken dat er meer rust en ontspanning is in het lichaam en de geest. Dan ontstaat er ruimte om verbinding te maken met jezelf. Je kan de stem van je hart beter horen. Je bent afgestemd op jezelf.
Het kan ook zijn dat in stilte wandelen onwennig of moeilijk is. Velen van ons zijn zo gewend aan afleiding, aan de doe-modus. Het kost tijd om te schakelen naar de zijn-modus, waarbij je aanwezig bent bij lopen en verder niets doet. Als je regelmatig een stiltewandeling maakt, zal je merken dat je sneller kan inchecken en je aandacht beter bij het lopen kan houden. Minder meegenomen wordt in denken. Wandelen kan altijd, zelfs als het grijs en koud is, zoals in de winter.