Klein geluk
Tijdens mijn ochtendmeditatie dacht ik aan alle taken die ik wilde doen die dag. Het was zondag, een dag met veel tijd in het vooruitzicht. Maar ik voelde met gehaast, en geïrriteerd. Want hoeveel taken ik ook doe, zoveel taken blijven er ook liggen. Wanneer ben ik dan voldaan? Zo kan die fijne lange dag met tijd opgaan aan klusjes waar ik niet echt blij van wordt. Toen viel me ‘klein geluk’ in. De wens van mijn yogalerares die ons een jaar vol klein geluk toewenste. Zien van een mooie bloem, luisteren naar leuke muziek, een lekkere maaltijd of fijn contact met vrienden. Zoals in het liedje ‘een eigen huis’ van het Goede Doel.
Geluk in het dagelijks leven
Op dat moment nam ik me voor om klein geluk te ervaren tijdens alle bezigheden. En zo richtte ik me in mijn ochtendmeditatie telkens opnieuw op mijn adem en genoot ik van rustig zitten, in plaats van mijn dag met to-do’s in te delen. Voelde ik mijn lichaam prettig strekken tijdens yoga. Genoot ik van de eerste warme kop thee van verse blaadjes. En vervolgens van de latte macchiato, met een enorme laag schuim die boven het kopje uitstak. Psychologen en filosofen beschrijven dat het deze kleine momenten zijn die je gelukkig maken. Geluk is niet een voortdurende staat van zijn. Geluk bestaat uit vele kleine momenten. Het is de kunst deze te zien en erbij stil te staan. Dan kan je er van genieten, ook al is het maar even.
Reflectie
Wat ervaar jij als klein geluk? En hoe is dit op het werk? Het kan zijn dat iemand komt vragen hoe het met je gaat, of iets voor je doet. Dat er een bespreking uitvalt zodat je ineens ruimte in de agenda krijgt. Een dankbare patiënt, een enthousiaste student, een glimlach van een collega.
Sta hier vandaag eens bij stil. Ik wens je veel kleine momenten van geluk toe.