Minddrift blog 4x4 ademruimte

4 x 4 Ademruimte

Dit is een behulpzame oefening om contact te maken met het lichaam en een moment pauze te nemen. Als we bezig zijn of aan het werk zijn, zijn we vaak vooral met ons hoofd bezig. Denken, organiseren, systematisch werken, herinneren, onthouden, autorijden, een vakantie plannen, een gesprek voeren, enzovoort. We hebben de neiging ons lichaam te vergeten. Het lichaam is een belangrijke bondgenoot. Het lichaam vertelt je hoe het met je gaat, wat je nodig hebt. Door verbinding te maken met het lichaam, kunnen we beter voor onszelf zorgen. Er ontstaat ruimte.

Wat is de 4 x 4 ademruimte?

De 4 x 4 ademruimte is een variatie op de 3 minuten ademruimte en duurt eveneens 3 minuten. Je richt de aandacht achtereenvolgens op 4 lichaamsdelen: neus, borst, flanken/rug en buik. Bij elk lichaamsdeel adem je 4x rustig in en uit. Je voelt letterlijk de adembeweging in het lichaam.

Door het focussen van de aandacht en af te dalen in het lichaam kan je rust en ontspanning ervaren. Het kan ook zijn dat je onrust ervaart, ongemak in het lichaam of drukte in je hoofd. Ook dat is waardevol om op te merken. Het gaat om waarnemen hoe het met je is, in dit moment. Een moment waarin je niets hoeft te doen, alleen bewust te ademen.

Geluidsopname

In deze geluidsopname kan je meedoen met de 4 x 4 ademruimte van 3 minuten.