Minddrift blog positief brein effect van wandelen

4 Positieve effecten van wandelen voor je geest

In het vorige blog vertelde ik over de positieve effecten van wandelen voor het lichaam (https://www.minddrift.nl/adempauze/positieve-effecten-van-wandelen-voor-je-lichaam). Wandelen zorgt voor een afname van stresshormonen waardoor je meer rust ervaart en ontspanning ervaart in het lichaam. Tegelijk nemen gelukshormonen toe met als gevolg een positief en energiek gevoel. Natuurlijk zijn lichaam en geest met elkaar verbonden en de verandering in onze  hormoonhuishouding heeft een vergelijkbaar effect op de geest.

1. Stress neemt af

Wandelen heeft een rustgevend effect op de geest. Doordat we ons meer bewust zijn van de omgeving, zijn we minder bezig in ons hoofd. Minder bezig met denken, plannen, herinneren en  gesprekken voeren (met mensen die er op dat moment niet zijn😊). Onze aandacht verdiept zich. Je merkt dat gedachten komen en gaan. Er ontstaat ontspanning in de geest, en ruimte. We ervaren minder stress. Dit wordt versterkt in een groene omgeving en door daglicht. Heb je geen bos, hei of strand in de buurt, zoek dan een park op. Ook al is het een klein stadspark.

2. Wandelen maakt blij

Tijdens wandelen maakt ons lichaam gelukshormonen aan waardoor we ons blijer en energieker voelen. Wandel zonder haast met bewuste aandacht. Doe bijvoorbeeld lopend boodschappen. Het vertraagt en je ziet meer om je heen. Zo word je je meer bewust van kleine dingen die je blij maken. De geur van vers brood bij de bakker. Een mooie roos in bloei. Zacht ruisen van wind door bomen en struiken. Dansen van vallende bladeren. Lachen van spelende kinderen. Het geeft plezier en meer energie.

3. Je wordt creatiever

Wandelen helpt de geest om in beweging te komen. Lopen stimuleert je zintuigen en het brein kan ontspannen, even uitstaan en ontfocussen. De aandacht verschuift van denken naar ervaren. Er komt bewustzijn voor het huidige moment. Vanuit deze ontspannen aandacht ontstaat ruimte. Ruimte voor creativiteit, een oplossing voor een probleem waar je in vastzit, een goed idee. Wandelen helpt je letterlijk op gang als je vastloopt. Vergelijk dit met een goede ingeving tijdens het douchen, of als je ‘s morgens vroeg wakker wordt. Je krijgt inspiratie.

4. Je wordt productiever

Wandelen geeft een ander perspectief en ander uitzicht. Je stapt uit je kleine omgeving en bekijkt het werk of gebouw van een afstand. Ik ga graag even wandelen buiten op een werkdag. Ook als er weinig tijd is, knap ik op van een kwartier buiten lopen. Mijn hoofd voelt frisser en er ontstaan  nieuwe ideeën of oplossingen zonder dat ik er hard over nadenk. Ik word me bewust wat echt belangrijk is om te doen die dag en kan bewust keuzes maken. Als ik daarna verder werk, ben ik meer gefocust en productiever. Zo kan ik me richten op mijn eigen koers in plaats van geleid worden door wat anderen willen dat ik doe of de nooit eindigende stroom email en telefoon.

Wil je meer weten over het effect van bewegen op de gezondheid van het lichaam, de hersenen en de geest? Bekijk dit filmpje van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, expert op dit gebied: https://www.youtube.com/watch?v=wjEH2CSi1-s

Als je positieve fysieke ervaringen hebt, glimlacht je geest

(Rasmus Hougaard)

Oefening wandelen met je zintuigen

Begin met aandachtig lopen in een prettig tempo zonder haast en wees je bewust van elke stap. Elke stap plaatst je in dit moment, nu. Voel het contact van de voeten, hiel en tenen met de ondergrond. Hoe de voeten zich afwikkelen in elke stap. Hoe spieren van de benen bewegen. Wees je vervolgens bewust van de ademhaling. In en uit. Na iedere ademhaling komt je geest meer tot rust en maak je ruimte voor je ervaring.

Kies vervolgens 1 zintuig uit waarop je de aandacht richt. Richt je op het ontvangen van de ervaring zonder deze te labelen, zonder dat je hoeft te zoeken naar nieuwe prikkels of de omgeving scant. Als je horen hebt gekozen, luister naar de geluiden die je oor bereiken. Geluiden ver weg, dicht bij of binnen in het lichaam. Geluiden kunnen hoog of laag zijn, hard of zacht. Misschien is er 1 geluid, of meer geluiden. Zijn de geluiden prettig, onprettig of neutraal? Luister naar de stilte tussen geluiden. En als je merkt dat je gedachten afdwalen – wat zeker zal gebeuren- richt de aandacht dan weer vriendelijk op je voeten, of ademhaling en keer daarna terug naar horen. Als je met aandacht loopt, ben je dicht bij de dingen die zich op dat moment aan je voordoen.

Het kan zijn dat de geest verveeld wordt als je de aandacht een tijd op 1 zintuig richt. Dat je denkt “nu weet ik wel hoe horen klinkt” of “ik hoor niets” en de neiging krijgt je op een ander zintuig te richten. Glimlach dan vriendelijk naar de ongeduldige geest en blijf met aandacht bij hetzelfde zintuig.