4 positieve effecten van wandelen voor je lichaam
Wandelen heeft positieve effecten op ons lichaam, onze geest en ons sociale leven. Het laatste jaar zijn we met alle corona beperkingen veel gaan wandelen. Naar het bos, het park of de zee. Alleen, samen, met het gezin, met vrienden. Er is berekend dat vorig jaar in Nederland voor het eerst meer mensen zijn gaan wandelen en er minder kilometers zijn gereden (17%!). Dat is goed voor onszelf, voor elkaar en het klimaat. Nu er veel versoepelingen zijn en we weer dingen kunnen doen die velen van ons gemist hebben, gaat het aantal gereden kilometers toenemen en de gelopen kilometers waarschijnlijk afnemen. Over de goede redenen om te blijven wandelen lees je in dit en de volgende blogs.
Wat zijn 4 positieve effecten van wandelen voor ons lichaam?
1. Wandelen maakt ons blij
Ons lichaam maakt gelukshormonen aan die ons een positief en energiek gevoel geven, zoals dopamine en serotonine. Hetzelfde dopamine komt vrij bij het checken van berichten op sociale media. Veel kleine geluksmomentjes. Leuk! Interessant! Ik ben weer op de hoogte! Maar net zo snel verdwijnen deze hormonen weer en ben je op zoek naar een nieuw geluksmoment. Van deze vele kleine momenten word je na een tijd steeds minder blij en de geest raakt vermoeid. Het tegenovergestelde gebeurt bij wandelen. Door de continue soepele beweging van het lopen blijven deze hormonen vrijkomen met een langdurige effect. Zo geeft wandelen ons plezier en energie.
2. Stress neemt af
Door wandelen en bewegen nemen stresshormonen zoals cortisol en adrenaline af waardoor het zenuwstelsel wordt gekalmeerd. Er komt meer rust, ontspanning en je kan een vrediger gevoel ervaren. Je kan in het lichaam voelen dat de hartslag rustiger wordt, de schouders zakken, de frons boven je ogen verdwijnt. Stress neemt af en er ontstaat ruimte.
3. Je wordt gezonder
Door te bewegen wordt je spierkracht vergroot, je conditie beter en verbetert je afweer. Je energie gaat omhoog. Het advies is om minstens 150 minuten per week te bewegen verspreid over diverse dagen. Anders gezegd, je hebt al een gezondheidsvoordeel met 30 minuten wandelen gedurende 5 dagen per week.
4. Betere nachtrust
Het vraagt veel van ons brein om de hele dag bezig te zijn met werk, studie, sociale media, gesprekken voeren. Na een dag is het brein moe en duf. Of je nu wandelt in de ochtend, avond of tussendoor, een wandeling buiten frist op en geeft energie. Dufheid verdwijnt en door de fysieke verandering van hormonen voel je je meer ontspannen. Hierdoor kan je makkelijker in slaap vallen, en verbetert de kwaliteit van je slaap. Je nachtrust wordt beter.
You don’t have to go fast, you just have to go (Kevin Sahlie)
Oefening loopmeditatie
Loopmeditatie is lopen met bewuste aandacht. Het is prettig als er een rustige ruimte is waar je kan lopen, maar het hoeft niet. Je kan buiten lopen in het bos, langs de zee of in een stadspark. Je kan binnen lopen in een gang of grote kamer. Het kan een formele meditatie oefening zijn, zoals een ademmeditatie. Het kan ook een informele oefening zijn, waarbij je je bewust bent van lopen van de parkeergarage of fietsenstalling naar je werkplek, van de ene bespreking naar de volgende bespreking, van de passen die je zet op de patiëntenafdeling, de polikliniek of de operatiekamer. Het gaat er niet om waar je loopt, maar om de intentie waarmee je loopt.
Hoe doe je een loopmeditatie?
Als we lopen, wéten we dat we lopen. Begin met even stil te staan en je stilstaande lichaam te ervaren. Hoe de voeten in contact zijn met de vloer, het lichaam oprijst vanuit de voeten, het hoofd ontspannen op de romp balanceert. De adem stroomt in en uit, zonder dat je deze stuurt of verandert. Begin dan te lopen in een voor jou passend tempo. Je kan daarbij je eigen, natuurlijke manier van lopen aanhouden. De eerste tijd richt je de aandacht op de voeten. Merk op hoe de voet de grond raakt, hoe de voeten zich afwikkelen. Geleidelijk kan je de aandacht richten op de beweging in je benen en later van de beweging in het hele lichaam. Als je merkt dat je wordt meegenomen door gedachten, richt je je weer op het lopende lichaam. Op de beweging van je voeten, benen, het zwaaien van de armen. Doordat je de aandacht op 1 ding richt, verdwijnt multitasken zoals we meestal doen. Dit brengt rust. Aan het einde sta je weer even stil. Bewust van het staande lichaam, om daarna verder te gaan met de rest van de dag.