Minddrift blog hoe herken je geduld?

Hoe herken jij geduld? 

De vraag ‘hoe herken je geduld’ is niet moeilijk als je naar de natuur kijkt. Werden we vorige week in maart nog verrast met een prachtige laag sneeuw, nu krijgen de planten groene blaadjes en komen de narcissen uit. In de natuur gaat alles zoals het gaat. En heeft alles een eigen tijd. Dit bijpassende  citaat is zo mooi:

Volg het pad van de natuur. Haar geheim is geduld

(Ralph Waldo Emerson)

In de natuur kan je niets forceren. Gras groeit niet sneller door eraan te trekken. Met geduldig wachten (en de juiste hoeveelheid zonlicht en regen) groeit gras vanzelf. In de winter liggen groei en bloei veelal stil. En in de lente ontspringen frisgroene bladeren en gaan bloemen weer bloeien. Hetzelfde gebeurt in ons innerlijk. In de winter keren we meer naar binnen, is onze energie op een lager pitje en kunnen we ons minder daadkrachtig voelen. In het voorjaar als er met het langer worden van de dagen meer licht is, krijgen we inspiratie, maken we plannen en gaat onze energie stromen.

Ongeduld in het dagelijks leven

Mooi klinkt dat hè? Geduldig zijn. Maar in het dagelijks leven gaat het vaak anders. Ik merkte het vorige week nog. Bij het openen van de mail las ik dat de boeking voor het vakantiehuis deze zomer niet gelukt was. Eerder was ik een dag aan het zoeken geweest, en deze week al een andere afwijzing ontvangen. Irritatie kwam op. Ik had graag dat dit gelukt was. Zodat we een leuke vakantieplek hebben deze zomer. En ook omdat ik dan aan mijn volgende klus kon beginnen. In plaats van iets afgerond te hebben, kan ik mijn to-do lijst nog niet korter maken. Ik merkte een gevoel van gejaagdheid, onrust en lichte spanning in de schouders.

Omgaan met ongeduld

Is er een manier om geduld uit te oefenen? Om op vriendelijke en rustige wijze geduldig te zijn? Een mooie uitleg van geduld las ik in het boek ‘Creating a life of integrity’ van Gail Andersen Stark: verdraagzaamheid. Om erbij te blijven, precies zoals het nu is. Accepteren hoe het nu is. Loslaten hoe je wilt dat het is. Ook als het ongemakkelijk of vervelend is. De mogelijkheid om te wachten of verdragen zonder te klagen. Je hebt een keuze, elke keer als ongeduld opkomt.

Dat is niet hetzelfde als je passief bij de situatie neerleggen of opgeven. Geduld ondersteunt standvastig zijn, en doorzettingsvermogen om een taak uit te voeren of een situatie te veranderen. Met de juiste hoeveelheid inspanning en ontspanning, net als in de natuur de juiste hoeveelheid regen en zonlicht nodig zijn. Ik heb geleerd dat wachten en tijd nemen hierin behulpzaam zijn. Net zoals de natuur tijd nodig heeft om tot groei en bloei te komen, zo hebben wij mensen ook tijd nodig. Soms komen oplossingen vanzelf. Andere keren krijg je een creatieve ingeving, of hulp uit onverwachte hoek.

Hoe het afliep met de boeking van ons vakantiehuis? Een week later ben ik opnieuw begonnen met zoeken (doorzetten), met een andere insteek (creatieve ingeving) en geduld. Twee uur later was de boeking gelukt en hebben we een heerlijk vooruitzicht voor onze zomervakantie!

Reflectie hoe herken je (on)geduld

  • Maak een lijst van persoonlijke situaties die tot ongeduld leiden. Dit kunnen grote, maar vaker vele kleine momenten zijn. Bv in de verkeerde wachtrij/file staan, mensen die niet doorlopen voor je, doorkiesnummers als je een bedrijf belt
  • Als je ongeduld opmerkt, wat gebeurt er in de geest en welke emoties komen op? Bijvoorbeeld haast, gejaagdheid, onrust, spanning, irritatie, tegenzin, frustratie
  • Hoe voelt ongeduld in je lichaam? Bv gespannen kaken of schouders, zwaar gevoel in de borstkas, hartkloppingen, naar gevoel in je buik, warmte, neiging om te bewegen
  • Zoek het moment dat ongeduld overgaat in geduld, en andersom
  • Doe hetzelfde voor geduld: hoe voelt geduld in de geest, bij je emoties en in je lichaam? Zijn er situaties dat het makkelijk is om geduldig te zijn?
  • Wie helpt jou om geduldig te zijn?